Hundesyge

Information om hvalpesyge/hundesyge

Da der er kommet megen opmærksomhed omkring hvalpesyge hos mink, er det væsentligt at snakke om hundesyge hos vores hunde, da det er samme virus det drejer sig om.

Hvad er hundesyge?

Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, ulve og beslægtede arter, f.eks. mink og fritte. Sygdommen forekommer fortrinsvis hos unge hunde, men også voksne og ældre hunde kan blive smittet.

Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin. En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

Hvad er symptomerne på hundesyge?

Symptomerne opstår, når virus har spredt sig rundt i alle væv over hele kroppen. Hunden får øget temperatur (39,5-40,5) i op til 3 dage. Derefter falder temperaturen til det normale. Efter et par dage opstår der igen en temperaturstigning på grund af ledsagende bakterieinfektioner.

Symptomerne kan være:

 • Nedsat appetit
 • Grønligt flåd fra øjne og næse
 • Opkast og diarré
 • Væskemangel
 • Hoste/bronkitis/lungebetændelse
 • Fortykkelse af huden på trædepuder og snude

 

 • 1-3 uger efter hundens sygdom kan der opstå nervøse symptomer:
 • Kramper
 • Lammelser
 • Følsomhed for lys og lyd
 • Ændringer i hundens psyke

I nogle tilfælde ses der også emaljedefekter på tænderne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hundesyge?

Ud over en almindelig undersøgelse vil dyrlægen tage blodprøver og et skrab fra bagsiden af blinkhinden (det tredje øjenlåg). Blodprøverne vil blive undersøgt for deres mængde af blodceller, fordi antallet af visse celletyper vil være lavt de første par dage, når hunden har hundesyge. Samtidig måler man mængden af hundesygeantistoffer. Antistofmålingen skal gentages efter 3 uger, fordi man er interesseret i ændringen/stigningen i mængden af antistof. Efter en specialundersøgelse under et mikroskop vil skrabet fra blinkhinden i nogle tilfælde kunne afsløre, om der er tale om hundesyge.

Hvordan behandles hundesyge?

Der er ikke nogen behandling for selve hundesygen. Man kan behandle alle de tilstødende bakterieinfektioner med antibiotika og give den nødvendige symptombehandling (væske ved væskemangel osv.)

I en del tilfælde dør hunden trods behandlingen af hundesyge, og derfor er det nødvendigt, at man forebygger sygdommen ved hjælp af vaccination. Det anbefales, at man vaccinerer hvalpen, når den er 12 og 16 uger gammel. Vaccinationen gentages årligt, og det kan man passende gøre ved det årlige sundhedseftersyn, hvor hunden også vaccineres mod f.eks. parvovirus, leverbetændelse, kennelhoste og evt. rabies. Hvis avlstæver ikke er vaccineret lige inden parringstidspunktet, anbefales det desuden, at hvalpene vaccineres ved 8-ugersalderen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hundesyge?

Fremtidsudsigterne er ikke gode for hunde med hundesyge, dels fordi en del hunde med hundesyge dør trods behandlingen, dels fordi der senere kan udvikles lidelser i andre organer, f.eks. centralnervesystemet.

Hvad er risikoen for, at din hund får hundesyge?

Hvis hunden bliver vaccineret regelmæssigt, vil risikoen for at din hund får hundesyge være minimal.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hundesyge?

Alle hunderacer er lige udsatte for at pådrage sig hundesyge.


Venlig hilsen
Dyrlægegruppen

Del denne historie
Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Abonner på tryghed til din bedste ven

AniPlan er et abonnement på forebyggende pleje og sundhed. Dit kæledyr sikres fx regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek. 
Du får mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

▶▶▶ Kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat