Marsvin med tandproblemer

Marsvinet med tandproblemer

I dag kom Fnug, et 3 år gammelt marsvin på klinikken i Ebeltoft. Fnug var holdt med at spise hans ynglingsspise, gulerødder. Når vi ser marsvin og kaniner med spiseproblemer, er det første man tænker på: tænderne. Ofte ses for lange tænder, evt. også skæv tandstilling.

Gnaveres tænder vokser hele livet, og er designet således, at når de spiser, slides tænderne mod hinanden, så de har den længde de nu skal have. Når vi ser for lange tænder hos gnavere, skyldes det oftest fejlfodring. De fodres i den bedste mening med den dyreste ”gnaverblanding” fra diverse kæledyrsforretninger.

Nu er det sådan, at de små gnavere meget nemt finder ud af, hvad de bedst kan lide. Det spiser de så og sorterer resten fra. Der hvor det går galt, er når der fodres med blandinger, hvor der er mange forskellige korn og piller i. Så spiser de solsikkekernerne og enkelte andre, resten levnes. Dette fører til en skæv mineralbalance, der igen medfører, at kæbeknoglerne svækkes, så tænderne gror skævt, og ikke slides normalt. Når først tænderne er blevet skæve, ender det oftest med en aflivning. Man kan i nogle tilfælde være heldig, at kunne holde problemet nede, ved regelmæssig tandklipning.

Nå.. tilbage til Fnug. Vi kiggede ham i munden, og kunne se, at der sad en plastikperle omkring fortænderne i undermunden. Perlen blev fjernet, tænderne klippet tilbage, og Fnug kunne komme hjem til sine gulerødder igen.

Skønt at dette var et af de tandproblemer hos gnavere der kunne løses.

          

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.