Vaccination hund og kat

Årlig sundhedsundersøgelse og vaccination

Sundhedsundersøgelse

Dyrlægegruppen Østdjursland anbefaler årlig sundhedsundersøgelse for at opfange eventuelle sygdomstegn hos hunde/katte. Hunden/katten ældes hurtigere end mennesker med deraf følgende skavanker, som kan være svære at erkende tidligt for ejer. Ved sundhedsundersøgelsen tjekkes hunden/katten efter et i forvejen fastlagt skema (se nedenfor). Vi lægger meget vægt på denne undersøgelse for at forebygge i stedet for at behandle.

Hunden/katten bliver ved sundhedsundersøgelsen vejet og alle notater skrives i dyrets journal. Hundens/kattens trivsel diskuteres, samt behov for eventuelle blodprøver eller andre relevante ekstra undersøgelser.

 • Øjne og øjenlåg betændelse, slimhindens farve, uklarheder i øjet mm
 • Næse flåd, hævelser mm
 • Tænder og mundhule tandsten, løse tænder, tandkødsbetændelse, tilbageholdte tænder mm
 • Ører (evt otoskopi) øremider, øregangsbetændelse, fremmedlegemer mm
 • Hjerte/lunger (stetoskopi) unormale tilstande diskuteres og noteres
 • Hud og hårlag herunder utøj, fældning, skæl, mat pels mm
 • Lemmer besværet gang, halthed, hævelser mm
 • Poter og kløer rødme mellem trædepuder, negleklip hvis tiltrængt
 • Navle og lyskeregion brok
 • Bughule mærkes igennem udfyldninger, ømheder eller andre unormale tilstande
 • Halen haleknæk
 • Analkirtler ved problemer klemmes analkirtler
 • Ernæringstilstand fodring diskuteres evt slankeprogrammer
 • Afførring Evt laboratorieprøve for orm hvis det skønnes nødvendigt

Vaccination

Dyrlægegruppen Østdjursland tilbyder basisvaccination af hvalpe/killinger, samt anbefaler årlig vaccination af de voksne dyr.

Vaccination er en forebyggende foranstaltning, der anvendes til sunde dyr før sygdom indtræder. Hundens/kattens immunsystem bliver aktiveret til at danne antistoffer mod bestemte livstruende sygdomme. I forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse anbefaler vi, at hunden/katten bliver vaccineret. Herved kan man beskytte hunden/katten mod bestemte livstruende sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod. Hundens/kattens evne til at danne antistoffer mod vaccinevirus nedsættes betydeligt ved anden sygdom. Kun raske hunde/katte bliver vaccineret. Det kan diskuteres, hvis hunden/katten aldrig møder andre hunde/katte i dagligdagen, om årlig vaccination er nødvendigt.

Hvalpens basisvaccination

Hvis den drægtige tæve er vaccineret, vil råmælken under normale forhold beskytte hvalpen de første 12-16 uger mod mange forskellige sygdomme. Mængden af beskyttende antistoffer aftager med tiden. Ved 12 ugers alderen begynder hvalpen selv at kunne danne antistoffer samtidig med at antistofferne fra moderdyret aftager og derfor anbefaler vi, at første basisvaccination gives ved 12 ugers alderen. Anden basisvaccination gives ved 16 ugers alderen.

Er der særlig risiko for, at hvalpene kan smittes før 12 ugers alderen, kan det være nødvendigt at starte vaccinationsprogrammet før. Basisvaccinationerne ved 12 og 16 ugers alderen er da stadig nødvendige.

Vaccination af hunde

I Dyrlægegruppen Østdjursland vaccinerer vi mod 4 virussygdomme og 1 sygdom forårsaget af bakterier. Vaccinen indeholder dræbte eller levende svækkede virus/bakterier, der er behandlet så de ikke forårsager sygdom, men aktiverer hundens immunsystem til at danne antistoffer mod pågældende sygdomme. Hund, der skal ud og rejse, skal alle vaccineres mod rabies (hundegalskab).


Hundesyge

Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, ulve og beslægtede arter, f.eks. mink og fritte. Sygdommen forekommer fortrinsvis hos unge hunde, men også voksne og ældre hunde kan blive smittet.

Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin. En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

Smitsom leverbetændelse

Smitsom leverbetændelse skyldes adenovirus type 1. Den rammer primært unge hunde og angriber leveren. Dødeligheden er stor. Sygdomstegn er feber, nedstemthed, appetitløshed,opkastninger, blødninger i slimhinder, smerte i bugregionen og evt. gulsot. Lidelsen er sjælden i Danmark.


Parvovirusinfektion

Sygdommen skyldes en parvovirus, som kun angriber hunde, især hvalpe og unghunde. Sygdommen smitter direkte mellem hunde eller via virusholdig afføring. Virusen er meget hårdfør og kan overleve i miljøet meget længe. Dødeligheden er høj, hvis ikke hunden kommer
under dyrlægebehandling hurtigt. Sygdomstegn er nedstemthed, vandig blodig diarré, opkastninger og evt hjerteproblemer. Parvovirus er udbredt i Danmark.

Kennelhoste

Kennelhoste er en fællesbetegnelse for flere forskellige infektioner i hundens luftveje og skyldes flere forskellige vira og bakterier. De vigtigste er parainfluenzavirus og eller bakterien bordetella bronchiseptika. Hunde i alle aldre kan få kennelhoste. Sygdomstegn er ru og tør hoste, samt forsøg på opkastning. Hvis der ikke tilstøder komplikation som f.eks. i form af lungebetændelse, bliver hunden normalt rask efter nogle ugers forløb. Smitte sker direkte fra hund til hund. Kennelhoste er almindeligt i Danmark og almindelige vacciner mod kennelhoste dækker Parainfluenzavirus. Hvis hunden skal i hundepension anbefales det også at supplere med en vaccine mod Bordetella bronchiseptica. Da
der også kan findes andre årsager til udbrud af kennelhoste, er hunden altså ikke helt beskyttet, men det er pt. de bedste muligheder vi har på nuværende tidspunkt.​

Leptospirose

Leptospirose skyldes en bakterie, der kan ramme hunde i alle aldre. Sygdomstegn er feber, nedstemthed, opkast, bugsmerter og blødninger i slimhinder. Ofte forekommer alvorlige lever og nyrelidelser. Hunden smittes typisk med leptospirose af vandrotter. I Danmark er lidelsen hos hunde heldigvis sjælden. Leptospirose kan smitte mennesker.

Rabies

Rabies skydes en rabdovirus, som kan smitte alle varmblodede dyr, herunder også mennesker. Rabiesvirus smitter ved bid og hurtigt angriber virus nervesystemet, hvor det opformeres. Senere findes det i spytkirtlerne, så hunden kan overføre smitte via bid. Sygdomstegn er ændret adfærd, aggressivitet, nervøsitet, kramper og/eller lammelser. Sygdommen er oftest dødelig og angrebne dyr skal ifølge loven straks aflives. I
Danmark findes rabiesvirus kun i flagermus, hvor virus ikke giver anledning til sygdom. Fra tid til anden kan der krydse en rabiesinficeret ræv grænsen sydfra.Vi vaccinerer ikke rutinemæssigt mod rabies, men skal hunden til udlandet, skal den vaccineres mod rabies.

Vaccination af katte

Dyrlægegruppen Østdjursland anbefaler baisvaccination af katte i alderen 12 og 16 uger, samt årlig revaccination til immunisering af katte mod kattesyge, katteinfluenza samt chlamydiainfektion. Skal katten ud og rejse, kræver nogle lande, at katten er vaccineret mod felin leukæmivirus. Dette kan fint lade sig gøre, blot skal ejeren ringe i god tid, så vi sikrer os, at vi har sidstnævnte vaccine hjemme.

Kattesyge

Kattesyge skyldes parvovirus som findes over hele verden. Katte under 1 år er mest modtagelige, men også ældre katte kan smittes. Sygdomsforløbet er hurtigt og der er en høj dødelighed. Sygdomstegn er stærkt påvirket almentilstand, høj feber, opkastninger, diarré
og appetitløshed. De katte, der overlever sygdommen, kan blive kronisk syge med udtalt utrivelighed. Kattesyge kan overføres direkte mellem katte, men også via omgivende miljø, hvor virus kan overleve i lang tid.


Katteinfluenza

Katteinfluenza skyldes forskellige infektioner i kattens øvre luftveje, men i ca. 85 % af tilfældende skyldes det infektion med Rhinotracheitis eller Calicivirus. De resterende ca 15 % skyldes Chlamydia, reovirus, parainfluenzavirus mm. Dyrlægegruppen Østdjursland anvender vacciner, der indeholder Rhinitracheitis, Calicivirus og Chlamydia. Symptomer på katteinfluenza er feber, nysen, øjenflåd, evt sår i mund og tilstødende kan katten få lungebetændelse. Sygdomsforløbet og prognose afhænger af hvilket virus og hvor mange virus/bakterier, der er involveret, samt hvor tidligt i forløbet katten kommer under behandling. Katteinfluenza kan være dødeligt.

Katteleukæmi

Katteleukæmi forårsages af et retrovirus, der kaldes Felin leukæmivirus med forkortelsen FeLV. Sygdommen forekommer med en vis hyppighed blandt katte i Danmark. Sygdomstegn kan være mange forskellige, men overordnet sker der det for katten, at immunapparatet svækkes og derfor er den ikke i stand til at bekæmpe andre sygdomme. Det betyder, at enhver sygdom kan blive livstruende. Egentlig blodkræft ses kun i meget få tilfælde. Der findes store mængder virus i blod og spyt og smitte forekommer direkte mellem katte. Sygdommen kan ikke kureres og smittede katte bør aflives, da de kan smitte andre katte.

Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®