Betydningen af et sundt tandsæt

Tandsten, tandkødsbetændelse og parodontose

Hvorfor tandtjek? Ligesom os mennesker danner din hund eller kat også plak. Plakken består af spyt, bakterier og cellerester og fjernes den ikke vil den hurtigt mineraliseres og sætte sig som det vi kalder tandsten.

Tandsten er de hårde brun-gullige belægninger vi ofte kan se på hundens eller kattens tænder og er i sig selv ikke noget problem. Problemet for dyret er plakken og tandkødets reaktion på denne, tandsten virker blot som et godt "gemmested" for plakken.

Når tandkødet reagerer på plakken kaldes det en tandkødsbetændelse. Tandkødet bliver rødt og ømt og hvor det før sad tæt hæftet på tanden, vil det nu efterhånden løsnes let og danne tandkødslommer. I lommerne er der mindre ilt og bakteriefloraen vil skifte til bakterier der trives i iltfattigt miljø. Disse bakterier opfører sig desværre ofte aggressivt og vil forværre tilstanden i mundhulen.

De omtalte tandkødslommer vil blive dybere og betændelsen rammer nu hele tandens tilhæftning i kæbeknoglen og vil dermed i sidste ende gøre tanden ustabil. Dette kaldes nu parodontose og kan ikke genoprettes. Endvidere vil sådan en betændelsestilstand åbne op for at bakterier spredes med blodet til andre organer i dyret, dette allerede gældende fra tandkødsbetændelsen opstår.

Hvis din hund eller kat har fået problemer med tandsten og tandkødsbetændelse er det vigtigt at få fjernet tandstenen og få renset op i tandkødslommerne. Dette foregår i narkose og vi bruger en ultralydsrenser og pudser derefter tænderne. Skønnes det nødvendigt har vi også digitalt tandrøntgen til evaulering af tandrødderne og kan tanden ikke reddes har vi specialudstyr til kirurgiske ekstraktioner.

Ved tandtjekket vil sygeplejersken endvidere se efter fx knækkede tænder og andre mundhulelidelser. Sygeplejersken fortæller også gerne om forebyggende tandbørstning.

Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Abonner på tryghed til din bedste ven

AniPlan er et abonnement på forebyggende pleje og sundhed. Dit kæledyr sikres fx regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek. 
Du får mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

▶▶▶ Kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat